Nyt fra friskolen

Fuglene synger, solen skinner af og til, bøgehækken springer mere og mere ud for hver dag der går – jo det er blevet forår. Men eleverne og vi har også stiftet bekendtskab med kraftige regnbyger og tordenvejr.

Denne uge har stået i religionernes tegn. Vi har nemlig haft religionsemneuge. De yngste har lavet mad på bål og flotte kapper. 3.-4. kl. har lavet flotte billeder og film ud fra titlen “De sidste dage af Jesus liv”. 5.-6. kl. har “gået Caminoen”, spist vegetarisk og haft besøg af en buddhist. 7.-8. kl. har lavet Figurative og abstrakte tredimensionelle figurer af “Det ideelle samfund”. Det er første gang vi prøver kræfter med en religionsemneuge, men bestemt ikke uinteressant. Med lidt forbedringer hist og her, så tror jeg bestemt det er en uge der også kan komme til næste skoleår.

At der rundt om i samfundet bliver åbnet mere og mere op er ikke nogen hemmelighed. Der er også flere ting som bliver mulige for os som friskole. Lige om lidt holder vi arbejdsaften. Vi har dog denne gang været nødsaget til at sige at det fortrinsvist var for de voksne, da vi har et forsamlingsloft på max. 75 udendørs. Men vi glæder os over at det igen er en mulighed. En anden ting vi også så småt begynder med igen, det er vores morgensamlinger med sang og fortællinger. Vi savner det fællesskab det giver at starte dagen med sang og fortælling. Noget vi går og venter meget på, er de nye retningslinjer for grundskolen. Her venter vi især på udmeldingen om lejrture. Vi tror på, at det bliver muligt at tage ud og overnatte med vores elever, så vi kan sende 5. og 6. klasse til Bornholm den 13. juni og vi kan sende 8. klasse på “Afslutningstur” den 14. juni. Vores lillelejr har vi aflyst, men i stedet laver vi nogle klasseture.

I foråret 2020 tilmeldte vi friskolens elever til Team Rynkeby Skoleløb – men det blev som så meget andet aflyst pga. corona. Men nu finder det sted – nemlig fredag den 4. juni. Vi starter dagen med et oplæg om hvad Team Rynkeby Skoleløbet går ud på, nemlig at vi kan være med til at gøre en forskel for lungesyge børn. Derefter går vi en tur i skoven og giver efterfølgende 10 kr. pr. elev til Lungesyge børn. Pengene kommer fra børnenes rengøringskonto – så det er ikke noget I skal betale ekstra for. Team Rynkeby Skoleløbet bliver for 0.-7. klasse, da 8. klasse den dag har Håndværk og design dag.

I går åbnende vi dørene for vores kommende 0. klasse. 5 søde børn med deres lige så søde forældre kom. Vi glæder os allerede til at tage godt imod dem til august.

Peter Østergaard var for nogle uger siden på kursus, og om det skriver han…

Kaboom-kursus

Så har jeg været på det obligatoriske Fysik-kemi laboratoriesikkerhedskursus (27 bogstaver), og det var faktisk en super god oplevelse. Jeg troede, at det ville være meget med gennemgang af datablade osv., men tværtimod var kurset bygget op om 20-25 forskellige forsøg, og jeg fik på den måde opdateret min lidt rustne forsøgskompetence. Vi fik selvfølgelig også repeteret de mange regler om opbevaring og brug af forskellige stoffer. Et af de sjove forsøg kaldes den sorte pølse. Her hælder man konc. Svovlsyre på sukker, der jo kan opgøres som C6(H2O)6  – altså 6 Carbon-atomer og 6 vandatomer. Svovlsyre er stærkt vand-bindende, og trækker vand ud af sukkeret under stærk varme. Varmen får kulstoffet til at svulme op som en stort sort pølse af glasset. Et andet forsøg var illustration af farligheden af strøm – en agurk spændes ud mellem to søm, og der sættes spænding på, og det går helt… ja, agurk. Der var også andre ”spændende” elforsøg, samt forsøg med UV-stråling og solcreme – alt sammen noget jeg glæder mig til at bruge i undervisningen når vi starter igen på Staby… måske lige med undtagelse af netop kaboom-forsøget J.

Peter Ø.

Weekendrengøring