Bestyrelsens beretning 2020

Årsberetning til friskolen 2020/21 af formand Helle Andreasen

Så gik året 2020/21 og hvilket mærkværdig år blev det. Ingen vidste, da vi stod på tærsklen til dette år, at dette ville blive året, hvor vi ville blive afprøvet på så mange måder, og komme i situationer, hvor vi ikke engang selv havde medbestemmelse eller selvbestemmelse.

Det er den dejligste morgen i 100 år og jeg lever…   ( Gnags) Denne sang, har jeg haft i hovedet adskillige morgner stående ved mit stuevindue, på en morgengåtur eller på vej i bilen til arbejde. Hvorfor er måske indlysende,- fordi på trods af alle restriktionerne, synes jeg, vi virkelig har fået vores liv holdt op foran os og set up-close, hvad vi har at sætte pris på og husker forhåbentlig for en stund at værdsætte det.  

Nogle af os har været så heldige at opleve vores børns skolegang hel tæt på hjemme og har for første- og måske sidste gang været tvunget til, at skulle være sammen med vores nærmeste- det meste af tiden. Det har giver anledning til grin, diskussioner og ikke mindst frustrationer. Vi har skullet agere undervisere samtidig med at vi selv skulle præstere på arbejdet. Det har været en nærmest umulig opgave. Jeg håber, at respekten omkring vores lærers arbejde og engagement ikke er blevet mindre i denne tid.

Hvad har vi så arbejdet med i årets løb i bestyrelsen.  BUM BUM

  • Efter generalforsamlingen fik vi to nye bestyrelsesmedlemmer Søren og Benny, der begge har være med fra dag 1 og bare hoppet på opgaver og kommet med nye ideér. Tak for det. 
  • Vi startede bestyrelsesarbejdet med, at vi sammen med lærerne satte fokus på vigtigheden af, at have gode kollegaer og det har bare været fedt at arbejde med jer lærere, der har gejst og fremtidsvisioner for den gode arbejdsplads. I fortsatte selv arbejdet og jeg kan mærke, at I vil hinanden, børnene og det gode samarbejde, hvor, når man har et forløb der spiller og bare gerne vil dele den fede oplevelse, – ja så er der kollegaer, der lytter interesseret og omvendt har man noget der driller, kan man få hjælp og sparring. Vi vil nemlig have en arbejdsplads, hvor lærerne har lyst til at blive mange år.
  • Efter lærerbestyreles dag, hvor vi igen i år arbejdede med forskellige overskrifter på, hvordan vi gjorde vores skole mere synlig. Vi var blevet enige om at lave en ny hjemmeside, der skulle stå skarp og være nem at søge info på. men ligeledes skulle den være nemmere for Tina at gå ind og rette billeder og tekst selv. Så den også viste fornyelse. Her viste det sig at vi havde fået en habil hjemmesideopbygger i Hanne lærer og da corona ramte her efter jul satte de to sig og ville se på det, men blev så grebet af det, at de bare lavede den færdig, da de var i gang. Det er bare fedt. Vi er nu i gang med at få lavet et nyt logo og har justeret lidt på sloganet. Så det glæder vi og til at I skal se, når det er helt klar. En anden ting, vi har undersøgt er, hvordan vi gør vores bus mere synlig i trafikken og med tanker om en tekst bagpå som Hover-Torsted friskole- vores børn er foran dig. Men har valgt at dette projekt må tages med, når vi engang skal have en ny bus. Vi har også snakket om skolen skulle have et nyt navn. Dette er dog blevet nedstemt.
  • Vi har prøvet at afholde bestyrelsesmøder på Jitsi og endda et eftermiddagsmøde.
  • Da det i noget tid havde dryppet ind, når det regnede og der var forsøgt med forskellige løsninger under taget, måtte vi erkende at der skulle noget nyt tag til på halvdelen af den nordlige del af skolen. Egon Møller har givet er rigtig fint tilbud, hvor han selv har lagt mange frivillige timer i og med hjælp fra mange frivillige forældre og endda en lærer Peter Østergaard lykkes det på bare 5 dage at få skiftet taget. Måske mange endda faktisk gik og hyggede sig med at se nogle nye mennesker.  Der var i hvert fald god stemning, da jeg var ovre og kigge til dem. Tak til jer, der bager og kommer med lækkerier til det arbejdende folk. Det gør det bare lidt hyggeligere at arbejde sammen. Der er flere større poster til vedligehold, som vi gerne vil lave en flerårig plan for fremadrettet.
  • Der skulle have været en Lansdsbymesse i Vestrum her til sommer, hvor vi ville have stået med en stand sammen med børnehuset, men denne er udskudt, i stedet har vi fået en reklame i Vestrum.
  • To gæve gutter Peder og Benny er gået i gang med at lave en flot terrasse med mulighed for undervisning og lærerfredagsbar. Det ser bare godt ud. Vi glæder os til indvielsen.
  • Legepladsudvalget er gået i gang med deres plan for fornyelse af legepladsen og forældre har til arbejdsaften sørget for at stille hængekøjer op. Vi er ved at søge penge hjem ved forskellige fonde, så forhåbentlig kommer der flere opgaver til næste arbejdsaften.

Børnene.

Hele Danmarks børn og – især vores er så seje. De viser, at de efter bedste evne følger alle de begrænsninger og omvæltninger, de bliver budt. (omstiller sig hver gang, der bliver krævet nyt af dem) De har været hjemsendt og har faktisk savnet at gå i skole!! De skal coronatestes. De har skullet have en anderledes skolegang med mere undervisning udenfor og en daglig gåtur. Faktisk synes jeg, at det er dem der brokker sig mindst og egentlig er forbilledlig for godt samfundssind. Mange af måske især de lidt ældre børn er blevet udfordret på at skulle finde deres rolle i skolen og klassen igen og de børn skal vi have øje for. Det er ikke en ligegyldig følelse at stå med, når man er ved at danne sig selv til at være menneske. Jeg ved, at I bruger mere til på trivsel i skolen i tiden og det er hamrende vigtig. Den sidste tid inden sommer kan børnene se frem til at lillelejr bliver anderledes i år med forskellige ture ud af huset i stedet og det skal nok blive godt.

Lærerne

Ligesom børnene har lærerne skullet omstille sig igen og igen. Nogle kørte på 2. omgang hjemmeskole, mens andre skulle finde vejen i det, for første gang. Nogle har skullet undervise lidt på com, for så at gå ind i klassen og være klar på skolen. De skulle finde helt nyt materiale, der ramte børnene et sted midt imellem udfordring, selvhjulpethed og der, hvor forældrene ikke knækkede halsen på, at skulle jonglere mellem arbejdet og undervisning af børnene. Jeg ved at man ikke kan ramme plet ved alle, uanset at det selvfølgelig var ønsket, og jeg ved at I også har været frustreret over ikke at kunne have børnene, her hvor man kan nå dem. Det var ikke en nem opgaver og alle blev klogere undervejs. Nu er alle tilbage i skolen, der stadig er underlagt mange restriktioner man skal navigere imellem. Tak for jeres store indsats og arbejde med vores børn. Jeg håber I forældre husker at sige dem, tak- for det varmer…..

Så har vi jo Tina. Ja, vi har jo skulle arbejde sammen i år og vi har skulle finde ud af, hvordan man træffer mig bedst. VI har snakket meget i telefon og jeg er blevet godt informeret. Vi er ikke altid enige, men det skal vi heller ikke være. Vi prøver at finde den bedste vej. Jeg ved, at der er forskel på, hvordan et år glider og dette år har været belagt med bakker og endda bjerge, der skulle bestiges. Flere nye friske lærer, der lige skal på plads, Skemaændringer og retningslinjer i et væk. Skal man planlægge ture eller ej. Har forældrene nu fået alle info, de skulle bruge. Hvad skal man finde på at skrive til landsbyliv, når børnene ikke er på skolen. Jeg ved du gerne vil gøre dit arbejde godt og med rettidig omhu- noget der har været nærmest umulige vilkår dette år, men du har gjort det godt. Så tak for, at du læser, skriver, ringer, planlægger, underviser, budgetter, køber, bager, buskører osv osv.  

Opfordringen.

Så kommer der en opfordring til alle på skolen. Det her er vores skole, og vi har alle aktier i den. Jeg tror på at åbenhed og nysgerrighed er vejen frem for en skole som vores. Derfor er det vigtigt, at vi alle – forældre, lærere og børn her på skolen altid har ret til at undre sig over, hvordan tingene er skruet sammen. Kun ved at stille spørgsmålene til de rigtige, kan vi få svaret. Jeg kan godt forstå, hvis man i denne foranderlige tid kan blive frustreret, men det er vigtigt, at vi ikke lader vores frustrationer blive til sladder og brok. Det gavner hverken børnene eller skolen. Det kræver mod at stille sig undrende, men vi skylder det ordentlige fællesskab, at have modet til at stille de svære spørgsmål. Vi ender ikke altid med at blive enige, men diskussionerne er der, hvor vi alle bliver klogere. Bestyrelsen er klar til at hjælpe, hvis man gerne vil have hjælp.

Vi har også et nyt og anderledes ansvar, når der i denne tid er kommet nye familier til, som vi ikke har kunnet sige ordentlig goddag og velkommen til. Vi skal også huske, at det kan være svært at være nyt barn i en klasse. Så nu når der bliver åben igen, prøv at invitere legekammerater med hjem, som ikke lige er dem man plejer…. Så jeg håber, at I vil være med til at få de nye familier til at føle sig velkommen her på skolen.    

Bestyrelsen

Det vil jeg også sige tak til min bestyrelse for, at vi kan diskutere og få vendt tingene, for hvis vi alle bare sad og var enige, ville der aldrig ske noget nyt. Vi består af helt forskellige typer og kvalifikationer, men hold da op, hvor er det spændende at arbejde sammen med jer, og det er dejligt, at der sker noget, når man har nogle opgaver delt ud.

Frivillige og forældre

Det er frivilligheden, der løfter vores skole og gør den helt speciel. Derfor skal der lyde en kæmpe tak til alle dem, som ikke nødvendigvis er forældre, men som i skyggerne gør et kæmpe stykke arbejde for at få vores skoledag til at glide.

Tak til alle jer forældre, der bidrager til skolens hverdag med bagning og kørsel og især til arbejdsaften ved at dukke op eller at melde sig til at bage. Når vi alle støtter op, bliver det hele eget lettere og sjovere.

Jeg kan godt selv lige have lidt svær ved at overskue arbejdsaftner, tilmelding og få alle børn ind i bilen til tiden osv. Men når man først står herover på vores skole og det summer af liv og glade folk i arbejdstøj, der snakker om stort og småt, så bliver man bare så glad og især, når man går hjem om aften og er opfyldt af grin, samtaler og at vi har gjort en forskel til at skolen lige er lidt mere lækker, end den var da vi kom. Det ligner sku lidt en følelse af lykke.

Vi glæder os til at komme i gang med et nye år, med det fælleskab der gør at vores skole spirer. Vi ser frem til fællesspisninger, arbejdsaftner, julehygge, teater, bedsteforældredage, frivillig brunch, åbne morgensange, forældremøder og meget mere.

Tak til Rine, Anna-Marie og Michael for jeres store indsats og engagement i skolebestyrelsen.

 Anna-Marie, der bare er godt til at se tingene ovenfra og ned og altid er klar til at hjælpe. Du er forgangskvinde, når der skal lues og er ikke bange for at tage fat. Du har været god til at vise ansigt på lærerværelset-det stopper forhåbentlig ikke.

Michael, der bare får de ting han skal stå for gjort uden, at vi andre nødvendigvis opdager det. Der er altid styr på det, du tager dig af. Du har sørget for at havetraktor og bus kommer til service og dermed kører.

Rine, der er skarp til at formulere og gennemtænke tingene. Du har altid en god vinkel at se tingene på og kan få nye synsvinkler frem. Tænk sig at have en lejlighedssangskriver i bestyrelsen, mon vi kan hyre dig ind?

I har alle været et kæmpe aktiv for bestyrelsen og jeg vil ønske jer det bedste fremover.